lørdag den 11. april 2015

Monster

Monster af Patrick Ness er en utrolig realistisk fortælling med et strejf af fantasy, og selvom det er umiddelbart er en ungdomsroman kan alle læse den og få noget ud af den.

Monster handler om den Conor på 13 år, som lider af mareridt, og hans familie som består af Far, som er flyttet til USA, hvor han har fået en ny familie. Mormor som bare på alle måder er for meget og sidst men ikke mindst Mor, som er syg af kræft. Det lyder måske umiddelbart som ingredienserne til en triviel historie, som du har læst før? Det er det ikke!

Patrick Ness har bedrevet en fuldstændig fantastisk fortælling, som i lang tid efterlod mig tom for ord og et følelseskaos af dimensioner. Mens jeg læste tog den ene side den anden og jeg formåede ikke at lægge den fra mig, før jeg havde læst den sidste side, og selv derefter gik der lidt tid, hvor jeg bare sad med bogen i hånden ude af stand til at gøre ret meget.

Ness behandler så mange tunge emner; sorg, tab, mobning, savn, på så fin og overbevisende måde, at man bare må bøje sig i støvet. Jeg ved ikke helt, hvad jeg havde forventet af bogen, men uanset hvad det var, så overgik fortællingen alle forventninger.

Sproget er let og flydende, tryllebindende og sammen med Jim Kays lige så fantastiske illustrationer udgør de et mesterværk, hvis lige jeg ikke tidligere er stødt på. Monster minder ikke om noget jeg har læst før, men det er en læseoplevelse, som jeg er utrolig glad for at få.

Som nævnt er det ganske vist i udgangspunktet en ungdomsbog, men den kan læses af alle, og alle kan få noget ud af den, da den kan læses på flere niveauer. Den sætter tanker i gang og sætter ting i perspektiv.

Patrick Ness står, som forfatter til denne bog, men det var Siobhan Dowd, der grundlagde ideen. Hun døde desværre, inden hun selv fik muligheden for at skrive den færdig. Patrick Ness overtog efter opfordringer stafetten og skrev bogen. ”Her tag den og løb. Lav ballade.”, står der i forordet. Jeg vil ikke kalde det ballade, men et mesterværk, der sætter dybe spor. Det er en stærk, imponerende, fantastisk og prisvindende fortælling, og jeg forstår, hvorfor den har fået priserne!

Hvis man kan læse denne bog, uden at blive berørt … ja så … kan man ikke være meget i kontakt med sig selv.

Hvad kan være mere uhyggeligt end et Monster, som kræver sandheden og KUN sandheden?

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar af Gyldendal.

2 kommentarer:

 1. Jeg er meget enig i den anmeldelse (godt skrevet i øvrigt). Det er en fantastisk bog!

  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak. Det er virkelig en fantastisk bog!
   Jeg syntes faktisk, at den var lidt svær at anmelde, det er ikke helt nemt, når man skal skrive mere end bare: "Den er fantastisk - læs den!" ;-)

   Slet

Jeg ville blive så glad for en lille kommentar fra dig ;-)