torsdag den 31. oktober 2013

Prepper

Prepper af Lise Bidstrup er en apokalyptisk fortælling til børn og unge, hvor vi følger Daniel og hans familie, der er preppere.

At man er prepper betyder, at man forbereder sig til jordens undergang, og det eneste, der betyder noget, er, at man er i stand til at overleve, når dommedag står for døren. Hvad der forårsager verdens undergang er ikke vigtigt for prepperne. Prepperne opfatter sig selv som de kloge og tager ikke notits af, at andre mennesker kalder dem skøre og dumme, for de dumme mennesker er virkeligheden dem, der ikke tror på dommedag, og som derfor ikke forbereder sig. Det er disse mennesker, der er dumme, og de vil ende med at dø.

Vi følger Daniel fra han ca. 9 år, da han for første gang begynder at finde ud af, at hans familie er anderledes, til jordens undergang indtræffer, hvor Daniels og hans families plan føres ud i livet. Den plan som de har forberedt og trænet så længe, at de alle sammen kan den på rygraden og bare handler instinktivt.

Oplægget til bogen fandt jeg rigtigt spændende, hvilket også var grunden til, at jeg sagde ja tak, da jeg fik tilbuddet om at anmelde den. Jeg blev dog lidt skuffet, da det var en meget letlæst bog (måske for let), der var ikke læsning til mere end et par timer i bogen. Bogen er bygget op, så vi skifter mellem at følge Daniel og hans familie i nutiden og høre om Daniels opvækst fra det tidspunkt, hvor han begynder at få fornemmelsen af, at hans familie ikke er som alle andres. Skiftene i tid fungerer udmærket med små korte kapitler, som bogen er bygget op omkring.

Lise Bidstrup og forlaget Høst & Søn har sat aldersgruppen fra 12+ år. Jeg tror, at jeg vil gå så langt og sætte den endnu længere ned til måske 10-11 år. Som børne- og ungdomsbog gør den sig fint, netop fordi det er en lille og hurtigt læst sag på 186 sider. Der er ikke den store dybde og en masse nuancer i bogen, så mere erfarne læsere vil hurtigt komme til at finde den lidt kedelig, hvilket egentligt er synd, da emnet er spændende.  Der var stof til en rigtig spændende bog, der kunne udfoldes langt mere, end tilfældet er på disse knap 200 sider.

Forsiden og oplægget til bogen var rigtigt spændende, men den erfarne læser får desværre ikke stillet sin nysgerrighed. Det bliver for enkelt, unuanceret og ganske enkelt for kort, men som børne- og ungdomsbog er den okay, dog uden at være prangende.

Bogen er modtaget som anmelder eksemplar.

2 kommentarer:

 1. Rigtig godt skrevet anmeldelse..
  Syntes oplægget lød rigtig spændene - men hvis den er så letlæslig som du skriver, så er det nok heller ikke noget for mig...

  Simone
  Microcut.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Simone
   Mange tak for din kommentar, og ja oplægget lød super spændende, men hvis man er en bare lidt erfaren læser, så tror jeg, at de fleste vil finde den for letlæselig og "tynd" - desværre.

   Men den tager ikke mere end et par timer at læse, så det er ikke så meget tid, du "spilder", hvis ikke den er noget for dig alligevel, hvis du vælger at læse den ;-)

   Slet

Jeg ville blive så glad for en lille kommentar fra dig ;-)