onsdag den 22. april 2015

Skyggespor

Skyggespor af Jacob Vedelsby er en roman, der er skriver sig ind i flere forskellige genrer, der er spor af krimi, men så alligevel ikke, der er elementer af spænding, socialrealisme og fiktion.

Vi følger den afdankede filminstruktør Peter Bellman vis karriere er gået i stå.Hans liv er mere eller mindre gået i stå og ikke meget er gået, som han kunne ønske. Manglende kontakt med sine to sønner, forliste forhold dulmes med øl, hash og kvinder.
Efter den tidligere kollegas død, får Peter dog chancen for at genoplive karrieren med en historie og en dokumentarfilm der vil ryste verden, hvis der er sandhed i afdøde Janus' noter.

Peter indleder jagten på sandheden og genoprejsningen ved at forsøge at optrævle en historie om den yderst hemmelige organisation Mission Zero. Mission Zero skulle efter sigende arbejde på en løsning på Europas problemer med massive flygtningestrømme og et voksende menneskepres til følge. En vaccinationsprogram mod Malaria med kyniske bivirkninger, som medicinsk sterilisation i kølvandet hævdes at kunne løse Europas problemer.

Skyggespor er hurtigt læst, ideen er god, interessant og tankevækkende - ikke mindst fordi Mission Zeros projekt og "løsning" er inspireret af det kyniske ideer, der blev opfostret af videnskabsmænd under det sydafrikanske apartheidstyre.
Fortællingen er dog længe om at komme rigtigt i gang, og den første del af romanen er langtrukken, mod slutningen vinder fortællingen dog mere, bliver mere spændende, tempoet bliver højere, det hele tager fart, og det virker som om at Vedelsby selv finder denne del af romanen mest spændende, men så er det som om, at han løber tør for plads til sidst, og bare skal have afsluttet romanen. Jeg tænkte flere gange i løbet af de sidste 50-30 sider, at det her ... det kan han da ikke nå at afslutte?! og jeg fik ret .. slutningen virker afstumpet og efterlader mig med en fornemmelse af, at fortællingen er ufuldendt.
Både start og slutning halter i mine øjne, men midterstykket er rigtig godt. En skam, at den ikke bliver fuldt til dørs, for det er en interessant historie, og en skræmmende tanke - ikke mindst fordi det ikke er så langt fra de tanker, der kendes fra Sydafrika.

Alt i alt en okay roman, som jeg desværre mest husker for de ting, der ikke var der, og som hvis de havde været der kunne løfte denne roman adskillige niveauer.

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra Tiderne Skifter

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg ville blive så glad for en lille kommentar fra dig ;-)