fredag den 17. august 2012

Modstand


Modstand af Owen Sheers er et stykke kontrafaktisk litteratur, som omhandler 2. Verdenskrig. D-dag har slået fejl, og tyskerne indtager Storbritannien. Allerede i 1940 tog briterne sine forholdsregler, hvis det skulle ske, at de blev invaderet af tyskerne. Der blev oprette-t modstandsgrupper og specialenheder, der skulle være klar til at gå i aktion, hvis det blev aktuelt, og det er dette, som Owen Sheers tager fat på i denne roman.

Vi følger det lille samfund, der eksisterer i en øde dal i Wales. En nat forlader alle dalens mænd deres kvinder til bekymringer, hårdt slid og konstante udfordringer.

Den morgen, hvor kvinderne opdager, at de er blevet forladt, beslutter de at fortsætte i vante gænge så vidt som det nu er muligt, og så holde mændenes forsvinden. Ingen ved hvor længe mændene er væk, og om de overhovedet kommer tilbage ...

Sideløbende med historien om den lille dal kører to andre historier glimtvis. Vi møder blandt andet den unge George, der er blevet vraget til den engelske hær af helbredsmæssige årsager. Alle ser lidt skævt til George, fordi han tilsyneladende ikke tager del i krigen, som alle andre unge mænd, men bare går hjemme og hjælper til på forældrenes gård, eller som de fleste andre mener, danderer den i stedet for at bestille noget fornuftigt. George kommer dog ret hurtigt til at spille en rolle for krigen også ...

Sidst men ikke mindst følger vi en lille tysk deling, der er under ledelse af Albrecht. Delingen bliver af forskellige omstændigheder ledt ind i den lille og øde, walisiske dal, som nu er huset af lutter kvinder, da alle mændene er forsvundet.

Den lille dal bliver isoleret totalt fra omverdenen på grund af den hårde vinter, der sætter ind i 1944-1945. Det sætter både den tyske deling og kvinderne i dalen i svær situation; de er fjender, og kvinderne afskyr (selvfølgelig) den tyske deling. Begge parter indser dog relativt hurtigt, at de bliver nødt til at samarbejde, hvis de skal overleve vinteren.

Owen Sheers roman er meget underspillet. Den driver langsomt frem, der er ikke de store opsving i hverken spænding, handling eller følelser, men vi kommer virkelig ind under huden på karaktererne i historien; specielt de forladte kvinder og den tyske deling. Faktisk er historien ganske god, hvis man har tålmodigheden til det langsomme tempo, som historien skrider frem i. Dog er jeg noget skuffet over slutningen, der lidt virker som om at Sheers enten er løbet tør for sider eller lyst til at skrive, så det bare var noget der skulle overstås, hvilket er ret synd, da jeg langt fra synes at historien ydes retfærdighed med denne slutning.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg ville blive så glad for en lille kommentar fra dig ;-)