Da jeg for noget tid siden, fik tilbudt at anmelde Jørgens Krig af Erik Knoth, var jeg ikke i tvivl. Meget apropos årsdagen for Danmarks befrielse forleden omhandler denne dokumentariske roman Jørgen Røjel og hans liv som frihedskæmper og aktiv modstandsmand under 2. verdenskrig.
I romanen følger vi Jørgen Røjel fra hans tid som medicinstuderende, der var påmønstret ”Søulven” som underlæge. ”Søulven” havde til opgave at detonere de engelske miner, som blev kastet ned for at genere den tyske flåde. Det var her, at Jørgens retfærdighedssans blev sat på prøve og ideen om modstand for alvor blev vækket til live.
Gennem resten af bogen følger vi Jørgens vej ind i Holger Danske, som var en modstandsgruppe, der udgjorde en del af den danske undergrundshær. Vi følger Jørgen og hans kone Karen fra København til Randers og Århus, hvor Jørgen deltager i sabotagen af jernbanenettet ved Langå. Jørgens kamp mod besættelsesmagten fører ham og Karen tilbage til København og videre til Sverige. Derfra tilbage til Danmark, hvor Jørgen igen går ind i modstandsbevægelsen. Vi hører om hans anholdelse og internering i Frøslevlejren, og hvordan det igen lykkes ham at flygte og blive en del af modstandsbevægelsen frem til krigens afslutning og Danmarks befrielse i 1945.
Det er ganske godt skrevet dokumentarisk roman. Sproget er flydende og indimellem ganske fængende. Romanen formår at bidrage med detaljer, som i hvert fald jeg ikke kendte til og har hørt før, blandt andet om Den Danske Brigade, som var tænkt som en militærenhed, der skulle sættes ind i kampen for at befri Danmark. Derudover beskrives befrielsesdøgnet også ganske detaljeret, hvor også der kommer for mig nye oplysninger frem. Det eneste, der egentligt er, er at bogen er lidt langsom til at komme i gang, da beskrivelserne af Jørgens tid på ”Søulven” og tiden op til, at han for alvor går ind i modstandsarbejdet er en smule langtrukkent og kedeligt indimellem.
Hvis man har en interesse i 2. verdenskrig og den danske modstandskamp er denne roman et godt bud på en bog, der er værd at kaste sin opmærksomhed på, da man følger Jørgen Røjels rejse ind i modstandskampen ganske nært.
Bogen er modtaget som anmeldereksemplar af Forlaget Hovedland
Ingen kommentarer:
Send en kommentar
Jeg ville blive så glad for en lille kommentar fra dig ;-)