torsdag den 9. maj 2013

Sameland

Sameland af Magne Hovden, som er Magne Hovdens debutroman, er en bog der slår sig på en humoristisk fremstilling af to gæve gutter fra Kirkenes i Nordnorge i grænseområdet til Finland.

Det er ikke gode ideer de to gutter mangler, og overskyggende for deres handlinger er ønsket om at blive rig i en fart, så de kan komme til at nyde det søde liv. Det hele må gerne være lidt ”smart i en fart” og gå lidt stærkt, så de beslutter sig for at satse på turismen, hvor de vil lave et oplevelsescenter, hvor turisterne kan få en autentisk oplevelse, når de får mulighed for at leve som samer i et døgn.

Ingen af de to ved ret meget om samerne og deres levestil, men hvor svært kan det være at bakse sådan en turistattraktion sammen. Turisterne ved alligevel ingenting om samerne og kan bare bindes en historie på ærmet. Men alt hvad der kan gå galt vil gå galt for Roy og Leif, der ikke har den store startkapital at gøre godt med, så de må være kreative og gå på kompromis med deltaljer og kvalitet. De to får gennem deres anstrengelser rodet sig ud i flere mindre heldige episoder og problemer.

Sameland er ikke nogen stor litterær oplevelse. Den er spækket med stereotyper, og karaktererne bliver så flade og unuancerede, at det til tider kan være svært at skelne dem fra hinanden. Derudover kører der flere sideløbende små historier, som ikke spiller den store rolle for selve historien og til tider forvirrer og forstyrrer de mere end de gavner. Sidst men ikke mindst virker humoren i bogen til tider lidt anstrengt og falder derfor lidt til jorden, det kommer aldrig rigtigt til at virke som en naturlig del af fortællingen.

Hvis man formår lade være med at tænke så meget og se bogen for hvad den er, nemlig en letlæst omgang klichépræget underholdning, er det en udmærket bog, hvor man kan slå hovedet fra og bare følge historien.

2 kommentarer:

  1. Jeg er meget enig. Havde forventet mere af bogen, men humoren var ret forceret, og jeg blev ret hurtigt træt af stereotyperne.

    SvarSlet
    Svar
    1. Nej, jeg havde også forventet mere. Der var potentiale i den til, at det kunne blive rigtigt godt, men nu kan jeg da få krydset den af på must read liste. Det er efterhånden sjældent, at jeg får læst noget fra den ;-)

      Slet

Jeg ville blive så glad for en lille kommentar fra dig ;-)