søndag den 27. april 2014

Under en ond stjerne

Under en ond stjerne af Heda Margolius Kovály er fortælling om en barsk skæbne og livet i Prag i Tjekkoslovakiet i perioden 1941-1968.

Fortællingen er Heda Koválys erindringer om et liv, der med hendes egne ord har været domineret af tre kræfter, hvor; ”To af dem knuste den halve verden. Den tredje var meget lille og svag, ja faktisk usynlig.” De tre krafter, der i den grad satte sit præg på Hedas liv var Hitler, Stalin og en lille fugl i Hedas mave og bryst. ”Den lille fugl, den tredje kraft, holdt mig i live, så jeg kunne fortælle denne historie.”

Heda var født ind i en familie af velstående jøder, men hendes verden blev vendt fuldstændig på hovedet i 1941, da hun og hendes familie blev sendt til den jødiske ghetto Lodz og senere videre til Auschwitz, hvor hendes forældre omkom i gaskamrene. Det lykkes dog for Heda at flygte på vej til Bergen-Belsen – det der skulle have været den endelige endestation for den unge jøde. Efter krigen blev Heda gift med den unge Rudolf Margolius. Sammen nærmer det unge par sig kommunismen, hvor især Rudolf tager del i opbyggelsen af et nyt kommunistisk Tjekkoslovakiet. Rudolf opnår en politisk toppost i kommunistpartiet – en toppost der ender med at koste ham livet. Han bliver sammen med 10 andre fængslet og senere henrettet for landsforræderi i en skueproces, som vi i dag kender under Slansky-processen.

Heda Margolius Koválys erindringer vidner om en barsk tid i Europas historie. På samme tid som det er en barsk fortælling om et liv præget af den ene katastrofe efter den anden, den ene umenneskelige kamp efter den anden, så er det også en fortælling om, hvordan et land kan gå fra at være underlagt et totalitært styre til nærmest selv at starte et nyt og ligeså grufuldt totalitært styre. Fortællingen om hvordan de totalitære stater lever af folkets svaghed og blindhed. Befolkningen i Prag og Tjekkoslovakiet nægtede at se realiteterne i øjnene, da det nye kommunistiske styre vandt frem. En naiv og godtroende stemning dominerede befolkningen, og ganske få mennesker satte spørgsmålstegn ved de ting man så.

Heda fortæller sin historie hudløst ærligt og i et til tider næsten poetisk sprog. Det er en stærk fortælling af en ualmindeligt stærk kvinde, som man kun være imponeret over. Lige da jeg havde vendt den sidste side, var jeg ikke voldsomt imponeret, men jeg har alligevel ikke kunnet slippe bogen. Det er 14 dage siden jeg læste den færdig, og i takt med at den har fået lov at synke ind, synes jeg bedre og bedre om den. Den kan klart anbefales at læse, og den er da også af flere andre blevet kaldet en ny-klassiker. Den er meget anderledes end andre bøger, jeg har læst i denne genre. 2. Verdenskrig og hendes tid i arbejdslejrene og flugten fylder kun en relativt beskeden del af hendes fortælling, mindre en jeg havde forventet på forhånd. Størstedelen af fortællingen foregår i årene efter krigen, hvor de alle sammen går fra nærmest euforisk stemning til en ny sort, sort periode med kommunismen.

Det er som sagt en stærk fortælling som klart anbefales. Heda var et imponerende menneske, og hendes historie er værd at huske.

Heda Margolius Kovály - Billedet stammer fra hendes bog.
Heda Margolius Kovály lykkedes med at flygte til USA i 1968 sammen med Ivan (den søn hun fik med Rudolf Margolius) og hendes nye mand Pavel Kovály. I 1996 vendte hun tilbage til Prag, hvor hun levede indtil 2010, hvor hendes 91 år lange liv endte. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg ville blive så glad for en lille kommentar fra dig ;-)