torsdag den 2. april 2015

Albatros

Albatros, der udkom den 31. marts i år, er Erik Sandgreens debutroman. Med denne tankevækkende, grusomme, modbydelige og yderst levende fortælling skriver Sandgreen sig ind i en socialrealistisk genre med stærke spændingselementer.

Albatros er navnet på et projekt, som har haft særligt fokus på at afsløre organiseret kriminalitet med handel og seksuelt misbrug af børn og unge i Filippinerne. Fortællingen udspiller sig om en dansk midaldrende mand, Morten Hansen, der efter at være blevet fyret og skilt bestiller en enkeltbillet til Filippinernes hovedstad, Manila. Her beslutter Morten Hansen sig for på egen hånd at forsøge at optrævle den organiserede handel og misbrug af filippinske børn.
Det er selvsagt en overordentlig vanskelig opgave, og Morten får hurtigt rodet sig ud i problemer og bliver viklet ind i et net af korruption, og venner der i virkeligheden er fjender. Intet lader dog til at kunne stoppe Morten, som er drevet af at ændre Fillippinernes historie, men ikke mindst bringe noget mening ind i hans eget liv efter et kuldsejlet ægteskab og en karriere som socialrådgiver, der er kørt af sporet.

Albatros er en særdeles velskrevet fortælling, som på den ene side er særdeles svær at lægge fra sig, men på den anden side er det næsten nødvendigt indimellem for at kunne kapere fortællingen. Erik Sandgreen tager os med helt tæt på et af verdens mest oversete og modbydelige problemer; handel og seksuel misbrug af børn. Børneprostitutionen beskrives levende og med en detaljegrad, der næsten får det til at vende sig i en. Det er befriende og forfriskende at læse en bog, hvor forfatteren ikke er bange for at tage fat på de helt store problemer og behandle, så den rører det allerinderste i læseren.

Fortællingen er velskrevet, nærværende, modbydelig, grusom og fantastisk. Jeg var flere gange ved at lægge den fra mig, fordi det var grusomt at læse, men hver gang samlede jeg den op igen efter kort tid, fordi jeg simpelthen ikke kunne lade være. Der er lidt korrekturfejl hist og pist, men det skal bestemt ikke taget noget fra fortællingen – det er en vigtig historie at få fortalt. På bogens bagside kaldes børneprostitution for Asiens sorteper, jeg vil dog gå så langt som til at sige, at det er verdens sorteper. Det er et emne, som får alt for lidt opmærksomhed i forhold til problemets omfang.

Albatros er by far den bedste bog jeg har læst i år. Læs den og bliv rørt, forfærdet og opmærksom.

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar af SkriveForlaget.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg ville blive så glad for en lille kommentar fra dig ;-)