søndag den 23. august 2015

Den afrikanske forbandelse

Den afrikanske forbandelse af Kim Langer er en historisk fortælling i den fantastiske, eventyrlige genre for unge - og alle andre der bør mindes om en af de mørkere perioder i Danmarkshistorien.

I fortællingen, der foregår på Guldkysten i Afrika, følger vi 14-årige Ama, der går og venter på, at det endelig bliver hendes tur til at gennemgå ritualet og træde ind i de voksnes rækker, samtidig har hun et godt øje til Kwami, der sammen med de øvrige drenge og mænd netop var draget ud for at komme tilbage som en mand.
Intet går dog som vanligt i den lille landsby, der kort efter, de fleste drenge og mænd har forladt landsbyen, bliver overfaldet af slavekrigere. Ama, der hører skrigene og tumulten stormer tilbage fra vandhullet kun for at opdage, at hendes mor, Ese og lillesøster, Abena er blevet fanget af general Opoku og hans krigere sammen med resten af de tilbageværende i landsbyen.
Snart er Ama og resten af landsbyen på vej mod fortet Christiansborg, hvor "de blanke" venter. Det har længe været stået sløjt til for danskerne på den afrikanske guldkyst. Slavekasserne er tomme og har været det længe, handlen er gået i stå og guvernør Kipnasse forfalder mere og mere til druk, mens tjenestedrengen Kofi drømmer sig væk, men Købmandens ankomst med et tomt slaveskib, der skal lastes skaber nyt liv på fortet - og umenneskelige rædsler for Ama og hendes lille landsby.

Kim Langer har bedrevet en rigtig god, velskrevet og vedkommende roman om en periode fra ca. 1650-1800, hvor Danmark i kolonitiden var verdens 7. største slavehandlernation. Langer giver gennem de (meget!) forskellige skæbneberetninger og fortællervinkler et troværdigt og nuanceret billede af en fjern, men dog vedkommende tid. Den afrikanske forbandelse (har jeg efter endt læsning erfaret) er en del af serie på 3 (med en mere på vej) selvstændige bøger. Serien, som Den afrikanske forbandelse er en del af, markedsføres som børnebøger. Jeg vil dog ud fra denne læseoplevelse snarere kategorisere dem som ungdomsbøger, og denne bog kan uden problemer også læses af voksne. Bogen her kan både læses alene for den gode fortælling, men bestemt også for det historiske islæt, som tilsat lidt eventyrlig spænding bliver ganske god og anbefalelsesværdig.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg ville blive så glad for en lille kommentar fra dig ;-)