mandag den 22. august 2011

Zanzan

En smuk forside der holder, hvad den lover
Zanzan af Karri Olsdatter er en eventyrlig spændende roman, som rummer alt lige fra enhjørninger, en drømmende datter af storbonden på Søndergård med hang til retfærdighed, samt rebelske tatere og ikke mindst kærlighed og et samfund med klasseskel så store og ubrydelige, som vi kender dem fra vores egen verden for århundreder siden.

Zanzan er en herlig blanding af noget historisk, nutidigt, magisk og fantastisk. Den er svær at genrebestemme, men hvad gør det, når man får en bog med masser af drama, intriger, eventyr og masser af dybde bag ordene. Det er bare komme i gang med at læse den og skrælle lagene af den for at få den fulde oplevelse med.

Vi følger storbondens datter, Anna fra Sønderskovsopvækst. Anna er en drømmer, der befinder sig bedst i sit eget selskab. Hun går ind for retfærdighed og frihed. Anna går sine egne veje til stor fortrydelse for hendes familie, men måske især hendes mor.

Derudover får vi også et indgående kendskab til taterknægten Rham, der er en rebelsk gut, som har mere end svært ved at affinde sig med, at han skal være mindre værd blot fordi han er født som tater.
Taterne arbejder som daglejere for storbonden på Søndergård, som også er stedet hvor Rham og Anna møder hinanden.

Det bliver et møde, der bliver skæbnesvangert for dem begge.

Den eventyrlige fortælling rummer også mødet med Zanzan, der er en egenrådig enhjørning. Anna sætter sig for at redde Zanzan, da føllet lades alene tilbage, da dens mor må lade livet pga. sit værdifulde horn.
Zanzan er en yderst velvalgt titel til denne eventyrlige bog. Når bogen læses opdager man denne dobbeltbetydning som Zanzan har, hvilket blot giver endnu en dimension en god fortælling, som også rummer nogle dybdegående og meget levende personkarakteristikker.

Den spændende roman lever til fulde op til de (vist ret store) forventninger, jeg havde fået bygget op til denne debutroman gennem mit kendskab og møde med Zanzans ”mor” på Fyldepennen. Den kan klart anbefales til andre, der nyder en dyb, spændende og fængende fortælling med et touch af flere genrer.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg ville blive så glad for en lille kommentar fra dig ;-)