tirsdag den 16. oktober 2012

Himmelkatten


Himmelkatten af Kenneth Oppel er fantastisk, eventyrlig og letlæselig fortælling om den unge Matt, der lever som kahytsdreng på luftskibet Aurora. Matt mistede sin far, der også arbejdede på Aurora, i en tidlig alder, derfor føler han sig tvunget til at tilbringe sin tid ombord på luftskibet, da han ikke føler sig tilpas på landjorden. Han føler sig fanget og rastløs på jorden, mens han i luften er fri og tættere på sin far.

En nat, hvor Matt er på vagt i udkigsposten, får han øje på en luftballon, hvis ene besætningsmedlem ligger livløs i kurven. Det bliver Matts opgave at redde den livløse luftskipper ombord på Aurora, hvilket lykkes for Matt.

Senere møder Matt den unge pige, Kate, som er passager ombord på Aurora. Dette møde mellem kommer til at forandre livet for Matt. Kate kan fortælle om nogle uopdagede bevingede dyr, som skulle leve i luftrummet. De samme dyr, som den gamle luftskipper fortalte Matt om, inden han døde. Det viser sig, at det var Kates bedstefar, som Matt reddede fra luftballonen, og at Kate nu har tænkt sig at følge i bedstefaderens fodspor. Hun og Matt starter eventyret og forsøger at finde de dyr, som ingen andre tilsyneladende kender til. Jagten på de ukendte dyr er dog ikke helt så lige til, da Matt skal passe sit job som kahytsdreng og servicere de rige passagerer ombord på Aurora. Den ondskabsfulde og skruppelløse pirat Szirglas giver Matt noget andet end mystiske, bevingede dyr at tænke på, da Matt pludselig risikerer at miste sit hjem og dermed forbindelsen til sin far.

Kenneth Oppels opskrift på en eventyrlig roman er et luftskib der tager rige passagerer med på eksklusive krydstogter, en ung arbejdsom kahytsdreng, en mystisk uopdaget dyreart, en målrettet og viljestærk pige og en skruppelløs luftpirat.

En vellykket opskrift der har resulteret i en velskrevet, letlæselig og særdeles underholdende roman. Miljøet og rammerne for romanen leder tankerne hen på luftskibenes tid i starten af 1900-tallet, som er blevet krydret med adskillige fantastiske elementer.

Alt i alt er det en helstøbt og ganske underholdende fortælling, hvor det flydende og fængende sprog hele tiden motiverer til at læse at videre.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg ville blive så glad for en lille kommentar fra dig ;-)