lørdag den 7. februar 2015

Den danske borgerkrig 2018-24

Den danske borgerkrig 2018-24 er Kaspar Colling Nielsens anden roman. Den skriver sig ind i genre som Science Fiction og Kontrafaktiske.

Det er en tredelt fortælling; før krigen, under krigen og efter krigen. Historien fortælles af en 475 årig mand, som deltager i et avanceret stamcelleprogram. Han ser tilbage på sit liv og på den danske borgerkrig, der brød ud i 2018 og varede indtil 2024. Årsagen til borgerkrigen skal findes i globalisering, en finansiel og økonomisk krise, der lammer Vesten og fører til velfærdsstatens sammenbrud – altså alt sammen begivenheder og fænomener, som vi dagligt kan læse om i aviserne.

På mange måder gør Kaspar Colling Nielsen alt det rigtige i forhold til at skrive en spændende, uhyggelig Sci-fi. Han holder den så tæt som muligt på den verden og virkelighed vi kender, men sætter det hele på spidsen. Det kommer bare desværre aldrig rigtigt til at fungere for mig. Jeg blev ikke opslugt af teksten, og hvis ikke det var fordi den var så nem og hurtig at læse, så havde jeg sandsynligvis opgivet den, for den fangede mig ikke.

Udover den 475 årige mands historie og tilbageblik på sit lange liv før og efter han trådte ind i stamcelleprogrammet, er der også små afbrydelser af andre fortællinger, som alle er skrevet i kursiv. Ikke alene er det irriterende og anstrengende at læse så lange passager i kursiv, vi snakker ofte flere sider. Jeg forstår heller aldrig rigtigt meningen med dem, hvilket bare gør dem mere frustrerende og irriterende. Der er heller ingen sammenhæng mellem dem … jeg forstår dem ganske enkelt ikke. En af disse små fortællinger er eksempelvis tilblivelsen af en dåse flåede tomater – fortalt for en tomats synspunkt fra den bliver plukket af tomatplanten til den ligger i gryden i en eller anden ret.

Det var altså en for mig på næsten alle måder en mislykket bog for mig. Jeg kunne – og kan for så vidt stadig godt lide ideen. Bogcoveret er også ganske fint i al sin enkelhed, men jeg må indrømme, at det også er det mest positive, jeg har at sige om denne bog.
Det er dog forfriskende, at der er en dansk forfatter, der tager kampen op mod noget moderne Sci-fi, og som tør/vil være samfundskritisk. Den ide kan jeg godt lide og håber, at flere vil tage den vinkel op fremadrettet.

6 kommentarer:

 1. Jeg forsøgte mig med lydbogen til "Den danske borgerkrig" sidste år og det var desværre slet ikke en bog for mig. Jeg kunne slet ikke finde hoved og hale i historien og jeg måtte opgive halvvejs.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det tror jeg gerne! Jeg syntes den var forvirrende og til tider svær at finde hoved og hale i, da jeg læste den. Jeg kan kun forestille mig, at det må være endnu sværere på lydbog.

   Jeg tror også kun, at jeg læste den færdig, fordi den var så hurtigt læst, desværre.

   Slet
 2. Det har virkelig fascineret mig, hvor forskellige anmeldelserne af denne bog er. Jeg læste adskillelige superpositive og begejstrede anmeldelser af den, inden jeg selv læste den - og det var nok den dårligste bog, jeg læste sidste år! Den var slet, slet ikke mig...


  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg havde også kun hørt godt om den, og jeg kunne godt lide ideen, og jeg synes genren er spændende. Jeg kan generelt godt lide, når man tager noget genkendeligt og sætter det på spidsen, så det overraskede mig egentligt lidt, at den bare overhovedet ikke fungerede for mig ... og jeg kan ikke engang helt sætte fingeren på, hvorfor den ikke gør det - udover de kursive afbrydelser, som jeg stadig ikke forstår?

   Har du anmeldt den på din blog?

   Slet
  2. Jeps - her er link til anmeldelsen: http://denlillebogblog.blogspot.dk/2014/05/den-danske-borgerkrig-2018-24.html

   Slet
  3. Jeg tror, at du langt hen ad vejen formåede at sætte ord på, hvorfor ikke den fungerer for mig heller ... Jeg har læst om kæmpeøgler og invasioner fra rummet der virker mere troværdige.

   Desuden tror jeg også, at det skyldes, at hovedpersonen ikke formår at overvinde mig og engagere mig i sin fortælling (måske en konsekvens af ovenstående).

   Den foreløbige konklusion er, at jeg ikke er helt færdig med at greje, hvorfor jeg ikke synes den virker og lykkes med sin mission.

   Slet

Jeg ville blive så glad for en lille kommentar fra dig ;-)