lørdag den 31. oktober 2015

Den fredløse

Den fredløse af Carina Evytt er en fantasyroman, der rummer flere andre genretræk. Den foregår i en verden, som på mange måder minder om et middelalderligt samfund krydret med enhjørninger, mens fortællingen og problemstillingerne samtidig er meget nutidige.

Når historien er eviggyldig,
bliver sted og tid ligegyldig

Sådan står der på den første side, og det er så præcist og så rammende - både på netop denne fortælling og i al almindelighed.

Den ene af vores to hovedpersoner er storbondens datter Anna, som er en naiv drømmer, der går ind for retfærdighed og frihed. Hun går sine egne veje til stor fortrydelse for familien, der må lægge øre til mangt og meget, da den uregerlige Anna ofte er samtaleemnet i det lille samfund, hvor sladderen løber hurtigt og rygterne endnu hurtigere.
Den anden hovedkarakter er Taterknægten Rham, som om muligt er en endnu større drømmer end Anna. Taterne lever som daglejere på samfundets bund, men Rham har mere end svært ved at bukke nakken og opføre sig underdanigt. Han nægter at affinde sig med sin plads i hierarkiet og får hele tiden raget uklar med både de øvrige tatere og de øvrige han omgås.

Storbonden på Sønderskov, Annas far, er flink til at give taterne arbejde på gården og behandler dem bedre end mange andre. Da Anna og Rham mødes på gården gør de to det svært for taterne og storbonden at bevare den gode relation. Selvom Anna og Rham umiddelbart ikke har meget tilfælles i kraft af deres forskellige positioner i samfundets hierarki, deler de deres drømmende og til tider naive tilgang til livet og verden, men mindst lige så afgørende, så deler de fascinationen for enhjørninger, de smukke og værdifulde skabninger, som mange er interesseret i - dog oftest for deres værdifulde horn. Sådan er det ikke for Rham og Anna, der endnu engang går deres egne veje. Det er en fortælling med virkelig mange lag og elementer, som er svære at referere og umulige at gengive på en måde som yder romanen retfærdighed.


Carina har ret i, at jeg kender historien, for jeg har været så heldig at få lov til at kigge med på sidelinjen flere gange under tilblivelsen af denne fantastisk bog, men den bliver vitterligt ved med at være fantastisk, fordi den er så velskrevet, karaktererne er så nuancerede, levende og .. ja menneskelige og den rummer så mange lag, som man kan blive ved med at dykke ned i. Den er så fin og lækker - også rent visuelt, så den skal selvfølgelig ikke bruges som dørstopper! ;-)

Det er tværtimod en historie og en fortælling, som jeg bliver ved med at vende tilbage til. Jeg er vel oppe på noget der minder om 5 (gen-)læsninger nu, sådan alt i alt - dog kun en i denne smukke udgave, og jeg kan kun give den mine varmeste anbefalinger - også til de læsere, som ellers ville lade sig afskrække af både fantasygenren - og den forholdsvis heftige længde. Sproget er så flydende og fængende, at den ene side bare tager den anden, og når den sidste side er vendt, er du langt fra færdig med den her bog.

Jeg er vild med den - og bliver ved med at vende tilbage til den. I øvrigt er den lige så smuk at have stående, som den fortælling den gemmer på. Du snyder dig selv for en virkelig god oplevelse, hvis du ikke under dig selv denne smukke bog! Læs den - nu!

Bogen er tilsendt af forfatteren, Carina Evytt

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg ville blive så glad for en lille kommentar fra dig ;-)