fredag den 3. juni 2016

Land i datid

Land i datid af Jesper Bugge Kold er en historisk roman, der tager udgangspunkt i det kold krigsramte Østtyskland, men det er også en dannelsesroman, hvor den 30 årige danske Andreas kæmper med at finde sig selv, og hvad han vil med sit liv.

Andreas modtager et brev, der fortæller ham, at hans biologiske og tyske far er blevet dræbt, og Andreas har arvet faderens lejlighed i Berlin. Andreas rejser til Berlin for at se på lejligheden og stå for bisættelsen af den tyske far, som han aldrig har mødt og kendt. Han har dog behov for at lære sin afdøde far at kende.
Faderen har en søster og niece, Veronika og Beatrice, i Berlin, som Andreas mødes med. Tante Veronika er dog ikke meget for at snakke om sin bror og Andreas’ far. Andreas og Bea indleder derfor en jagt på at kortlægge Peters historie og liv ud fra de brudstykker, som Bea kan huske. Bea kan bl.a. fortælle, at Peter har arbejdet for STASI, en oplysning som Andreas har mere end svært ved at forlige sig med, og han er tæt på at opgive det hele. Det fantasibillede, Andreas har haft af sin far som barn, er komplet uforeneligt med oplysningen om, at hans far har været STASI-mand og dermed pr. definition er et ondt og slet menneske i Andreas’ øjne.
Andreas’ nysgerrighed vinder dog til sidst, og han og Bea fortsætter jagten på Peters historie, og efterhånden som det lykkes dem at få gravet flere og flere oplysninger frem, vælter skeletterne ud af skabet, og pludselig er ikke bare Andreas’ liv forandret, men også Veronikas og Beas.

Jesper Bugge Kold fortæller historien gennem skiftende synsvinkler. Andreas’ spor udfolder hans og Beas jagt på sandheden i nutiden (2006-2007), samtidig med vi her følger Andreas’ jagt på sig selv og hele hans forvirrede dannelsesproces.
Gennem Peter (Andreas’ tyske far) får vi et velresearchet, troværdigt og unikt indblik i livet i DDR under den kolde krig. Peters fortællerspor udfolder ligeledes hans historie i realtid i Østtyskland fra han bliver politisk aktiv i det kommunistiske parti op gennem 70’erne, 80’erne og til Murens fald og kommunismens endeligt.
Det tredje fortællerspor er Stefans, og hans historie er flettet ind i Peters, og de to spiller en afgørende rolle i hinandens liv.
De tre fortællerspor med to fra fortiden og Andreas’ nutidige er med til at give historien en levende og fængende dimension. Når først lige man kommer ind i flowet med de skiftende synsvinkler, der skifter ved hvert kapitel, flyder historien og sproget rigtig godt. Jesper Bugge Kold formår at skrive en utrolig troværdig og fængende fortælling over en historisk tung periode med flere historiske fakta, som ellers kan få de fleste til at tabe pusten, hvis man ikke som undertegnede er lidt en historie og faktanørd.

Det hele virker meget gennemresearchet, og fiktion og historisk fakta spiller rigtig godt sammen – en ellers svær disciplin, som Jesper Bugge Kold bestemt mestrer. Det er en yderst vellykket roman. Jeg har ikke tidligere læst noget lignende, der på denne måde tager fat i det farveløse og kommunistiske DDR i kold krigstiden på en så vellykket måde. Jesper Bugge Kold formår at skildre STASI-mændene på en nuanceret måde, og det står klart, at der ikke er noget i denne verden der er sort/hvid - heller ikke i tiden under den kolde krig.

Alt i alt en virkelig vellykket bog, som kan anbefales alle der er historisk interesseret, og til alle dem som ikke er, men som gerne vil have et unikt indblik i et land, der ikke længere eksisterer, og som med den virkelighed der eksisterede ligger meget langt fra det vi kender i nutidens moderne Danmark.

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar af Forlaget Turbine.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg ville blive så glad for en lille kommentar fra dig ;-)